Nowe aplikacje dla branży spożywczej

Firma Lawson Software wprowadziła na rynek rozwiązanie Lawson Stock Build Optimizer do optymalizacji poziomu zapasów oraz Lawson Planning Workbench (pulpit planisty dla branży spożywczej systemu Lawson).

Nowe aplikacje pomogą producentom z branży spożywczej usprawnić proces planowania produkcji w długim i średnim okresie, dzięki czemu zyskają oni pewność, że odpowiednia ilość produktów będzie dostępna w odpowiednim czasie, aby zaspokoić wzrost popytu sezonowego i wynikającego z działań promocyjnych.

Rozwiązanie Lawson Stock Build Optimizer ułatwia wizualizację ogólnej strategii budowy i utrzymania zapasu produktów gotowych. Oferuje narzędzia pozwalające prześledzić wiele scenariuszy z uwzględnieniem różnych sytuacji, z symulacją konsekwencji wynikających z różnych decyzji w długim okresie. Dostępne modele uwzględniają szeroki zakres zmiennych – od wydajności produkcji po koszty składników, co pomoże planistom udoskonalić główne harmonogramy produkcji dla wielu zakładów produkcyjnych.

Modele będzie można np. wykorzystać do oceny korzyści wynikających z gromadzenia zapasów przed wystąpieniem wzrostu popytu i porównania ich z korzyściami wynikającymi z pracy w nadgodzinach lub zatrudnienia podwykonawców, którzy pomogą zaspokoić sezonowe zapotrzebowanie na produkty, na przykład asortyment słodyczy w okresie świątecznym.

Rozwiązanie Lawson Planning Workbench for Food and Beverage ułatwia producentom planowanie w średnim okresie poprzez zrównoważenie zmian popytu i dostępności zaopatrzenia w czasie produkcji. Przedsiębiorstwa mogą wizualizować łączną liczbę dni produkcji poszczególnych produktów, co umożliwia podejmowanie trafnych decyzji związanych z planowaniem produkcji na kolejnych kilka tygodni lub miesięcy. Następnie aplikacja rejestruje zmienne produkcyjne i udostępnia szczegółowe informacje na ich temat, na przykład odnośnie do zmian w zamówieniach klientów, harmonogramów dostaw, pracy na kilka zmian i zapasów z upływającą datą przydatności do spożycia. Dzięki temu planiści mogą prześledzić różne modele uwzględniające wiele możliwości przed określeniem priorytetów produkcji dla określonych produktów lub zamówień, co pozwoli uniknąć wyczerpania czy przeterminowania zapasów oraz uruchamiania dodatkowych tymczasowych linii produkcyjnych.

„Przedsiębiorstwa korzystające z rozwiązań IT są obecnie bardziej zainteresowane narzędziami wspierającymi proces podejmowania decyzji, które przy wykorzystaniu technik optymalizacji umożliwiają planowanie produkcji z użyciem scenariuszy, analizę uwzględniającą wiele możliwości oraz porównywanie korzyści wynikających z różnych decyzji” napisali Noha Tohamy, John Fontanella i Greg Aimi – analitycy z firmy AMR Research – w raporcie z 18 stycznia 2008 r. „What To Expect in the SCM and Logistics Markets in 2008: AMR Research’s Top 10 Trends” („Czego można oczekiwać na rynku SCM i usług logistycznych w 2008 r.: 10 najważniejszych trendów według AMR Research”).

– Przedsiębiorstwa z branży spożywczej często muszą wybierać pomiędzy spadkiem poziomu sprzedaży, jeśli nie zapewnią wystarczającej ilości produktów zaspokajających wzrost popytu, a przeterminowaniem nietrwałych produktów, jeśli wyprodukują ich zbyt dużo – powiedziała Vicki Griffith, dyrektor ds. marketingu w dziale rozwiązań dla branży spożywczej firmy Lawson Software. – Nowe rozwiązania ułatwią producentom analizowanie coraz bardziej złożonych zbiorów zmiennych łańcucha dostaw, dzięki czemu będą oni mogli optymalizować plany produkcyjne, obniżyć koszty magazynowania i poprawić jakość obsługi klienta.