Pod szczególnym nadzorem

Przetwórstwo spożywcze jest – obok chemii i farmacji – jedną z najściślej nadzorowanych dziedzin produkcji

Od czasu do czasu media informują o zatruciach, zwłaszcza w miejscach zbiorowego żywienia. Takie przypadki przeważnie kończą się okresową niestrawnością, ale czasem bywają śmiertelne. I byłoby ich z pewnością więcej, gdyby nie ścisła kontrola produkcji towarów przeznaczonych do spożycia. Środki ostrożności zostały jeszcze bardziej zaostrzone po wejściu Polski do UE. Z drugiej strony branża spożywcza podlega prawom rynku, czyli popytu i sprzedaży, konkurencji, wypierania towarów gorszych przez lepsze, znikania firm mało aktywnych.

W obu tych obszarach szczególną rolę mogą odegrać systemy informatyczne. Producent żywności od strony czysto organizacyjnej jest typowym przedsiębiorstwem korzystającym z produktów dostarczonych przez dostawców, produkującym „na magazyn”. Informatyka pełni tu rolę identyczną jak w każdym innym przedsiębiorstwie produkcyjnym. Stosowane są różnego rodzaju systemy ERP, CRM, wspomagania produkcji, zapewnienia ciągłości ruchu, logistyczne, dystrybucyjne.

Istotną cechą, jaka wyróżnia przemysł spożywczy, jest dbałość o jakość produktu, co znajduje wyraz m.in. w stosowaniu odpowiednich norm i przestrzeganiu reżimów technologicznych oraz precyzyjnej identyfikacji zarówno po stronie dostawców półproduktów, jak i odbiorców produktów gotowych. Sprawa jest oczywista – należy mieć możliwość natychmiastowego wycofania produktu z obrotu (identyfikacja odbiorców), a jeśli przyczyną złej jakości jest półprodukt użyty do produkcji – konieczna jest identyfikacja dostawcy.

Traceability i ERP

Przedsiębiorstwa spożywcze muszą mieć systemy śledzące przepływ produktów (traceability), a także ścisłą ewidencję partii produktowych, zawierającą m.in. skład surowcowy, warunki produkcji (np. wilgotność i temperatura pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych) oraz nazwiska osób odpowiedzialnych za każdy etap produkcji i przechowywania surowców oraz gotowych produktów. W mniejszych firmach takie dane często gromadzone są w programach biurowych (np. arkuszach kalkulacyjnych lub prostych bazach danych), co utrudnia prowadzenie i przeszukiwanie takiej ewidencji oraz może być przyczyną błędów wynikających z nieprawidłowej rejestracji danych.

Usprawnienie zbierania danych zapewnia współpraca systemów ERP oraz logistycznych i dystrybucyjnych z urządzeniami – wagami, czytnikami kodów kreskowych, urządzeniami etykietującymi i terminalami bezprzewodowymi. Prawdopodobnie w niedalekiej przyszłości partie produktów będą oznaczane za pomocą metek RFID.

W przypadku pełnej informatyzacji firmy (z procesem produkcyjnym) łatwiej wprowadzać system kontroli jakości ISO oraz HACCP (Hazard Analisys and Critical Control Point). Jest to Analiza Ryzyka i Kontrola Punktów Krytycznych lub Analiza Ryzyka i Krytyczne Punkty Kontroli, która ma na celu zapewnienie czystości higienicznej produktów spożywczych. HACCP to identyfikacja i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności w zakresie jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń w każdym etapie produkcji i dystrybucji. Służy do określania metod ograniczania zagrożeń.

Przedsiębiorstwa branży spożywczej chętnie sięgają po systemy ERP, które z jednej strony są prekonfigurowane – w celu spełniania specyficznych potrzeb branży, a z drugiej – łatwo dają się uzupełniać specjalistycznymi modułami lub mogą współpracować z nimi. Jak oceniają specjaliści, rozwiązania prekonfigurowane mogą o 50% skrócić czas wdrożenia systemu ERP. 

Zarządzanie procesami produkcyjnymi w przedsiębiorstwach branży spożywczej wymaga specjalnego podejścia. Nie sprawdzają się tu metody MRP wypracowane dla produkcji przemysłowej. Systemy przeznaczone dla tej branży muszą zapewniać łatwą i szybką rejestrację zdarzeń zachodzących w toku procesu produkcyjnego. Dlatego wśród wymogów stawianych systemom ERP jest współpraca z wieloma urządzeniami rejestrującymi dane, m.in. wagami, czytnikami kodów kreskowych, urządzeniami etykietującymi i terminalami bezprzewodowymi.

 

Nie można pominąć konieczności wspomagania systemu jakości HACCP, np. poprzez ułatwienia w prowadzeniu dokumentacji parametrów punktów krytycznych i kontrolnych czy pobierania danych bezpośrednio z systemów pomiarowych. Obsługa traceability zapewnia pełną analizę ścieżki produktu od zakupu surowca z identyfikacją dostawcy poprzez wszystkie procesy produkcyjne po odbiorcę wyrobu gotowego.

 

Adam Gębski menedżer ds. sprzedaży ZETO w Poznaniu

  

Dagmara Kotlarska

dyrektor marketingu Lawson Software Polska

 

Branża spożywcza to dynamiczny sektor, w którym margines błędu jest niezwykle wąski. Dokładne informacje na temat łańcucha dostaw są kluczowe nie tylko dla planowania, ale również efektywności produkcyjnej. Wiele firm z branży spożywczej wciąż stoi przed szansą skorzystania z dostępnych nowoczesnych technik, które pomogą im podnieść poziom obsługi klientów, zwiększyć efektywność, zmniejszyć ryzyko i zwiększyć rentowność.

 

 


 

Jaromir Paszek

manager ds. kontraktów w BPSC

 

Przedsiębiorstwa branży spożywczej, które wdrożyły zintegrowany system informatyczny klasy ERP, wzmocniły swoją pozycję i mimo liberalizacji rynku oraz rosnącej konkurencji ze strony firm unijnych swoją działalność prowadzą bez kompleksów i śmiało konkurują nawet z największymi potentatami z branży.

 

Dla firm z sektora FMCG, osiągających stosunkowo niskie marże, kluczowe znaczenie ma precyzyjna kontrola kosztów produkcji i sprzedaży. To oczywiste, że zarządy firm wymagają dużej dokładności w określaniu kosztów związanych z obsługą pojedynczych klientów i ich grup, jak również kosztów wyprodukowania danych pozycji asortymentowych.

 


 

Jacek Maniewski

dyrektor handlowy TKomp

 

W branży spożywczej spełnianie określonych norm to nie tylko dbanie o dobrą jakość produktu, ale w pierwszej kolejności eliminowanie zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Do tego służy system HACCP, który wielu osobom zajmującym się tą tematyką kojarzy się głównie z ogromną ilością przepływających informacji i wypełnianych formularzy. Aby nad tym wszystkim skutecznie zapanować, potrzebny jest system informatyczny, który usprawni zarządzanie informacją, w tym także dokumentacją. 

 


 

Adam Jamroz

Business Solution Manager IDS Scheer Polska

 

Branża spożywcza ze względu na swą specyfikę potrzebuje specjalizowanego wsparcia informatycznego. Przede wszystkim producenci żywności muszą sprostać rygorystycznym przepisom wynikającym z dyrektyw unijnych. Unia Europejska nakłada na nich obowiązek śledzenia przepływu surowców i wyrobów, czyli tzw. śledzenia partii. Producent musi dysponować pełną identyfikacją surowca, z którego powstała dana partia wyrobów. Chodzi o to, żeby w przypadku jakichś niepokojących sygnałów z rynku można było sprawnie wycofać daną partię produktów. Niezbędne jest również rejestrowanie parametrów jakościowych półwyrobów i wyrobów gotowych.

 

Te procesy muszą być wspierane informatycznie, a jednocześnie wsparcie nie może być zbyt kosztowne, bo żadna firma nie chce, żeby wypełnianie relatywnie nowych dla niej obowiązków wiązało się z jakimiś wygórowanymi kosztami. Nasze rozwiązania dla tej branży skupiają się na dwóch kluczowych dla sektora spożywczego obszarach: jakościowym i śledzenia partii wyrobów.

 


 

Tomasz Gawron

dyrektor marketingu Columbus Polska

 

Działalność w branży żywieniowej nie sprowadza się do wyjmowania z lodówki żywności i wykładania jej na stół. Przetwórcy i dystrybutorzy żywności często mają do czynienia z łatwo psującym się towarem. Jego wartość może się zmienić w ciągu jednego dnia. Jeśli zmiany te nie są na bieżąco wprowadzane do inwentarza, firma mająca duże obroty może równie sporo stracić. Dlatego niezwykle ważne jest, by system informatyczny dla branży spożywczej nie tylko odzwierciedlał rynkowe zmiany wartości składników w czasie rzeczywistym, ale też wspomagał kalkulacje marketingowe i cenowe.

 

Inną istotną funkcją jest szybka lokalizacja miejsc, skąd pochodzą składniki produktu. Dzięki temu producent może szybko wycofać z rynku towar i ustalić miejsce, skąd pochodziły surowce (np. w sytuacji zakażenia konsumenta salmonellą pochodzącą z liści sałaty).

 

Dodatkowych funkcji wymagają systemy dla dystrybutorów żywności, którzy muszą równie sprawnie żonglować trasami ciężarówek, co złożonymi planami marketingowymi i rabatami, wymogami związanymi z wycofaniem produktów, cenami kontraktowymi czy obciążeniami z tytułu niewłaściwego dostarczania przesyłek. Standardowe funkcje zaszyte w ERP nie są w stanie skutecznie wesprzeć tak skomplikowanych operacji.

 


 

Henryk Starowicz

zastępca dyrektora Działu Usług Macrologic Oddział w Katowicach

 

Branża spożywcza stawia przed systemami informatycznymi specyficzne wymagania przede wszystkim w obszarze produkcji. Podstawowym i strategicznym wymaganiem jest kompleksowa kontrola terminów przydatności do spożycia wyrobów oraz poszczególnych surowców użytych do produkcji. Działalność firm spożywczych wymaga stałego śledzenia drogi poszczególnych surowców od momentu zamówienia przez produkcję aż po dystrybucję do klientów końcowych. Na każdym etapie wytwarzania system musi zapewnić możliwość sprawnego prześledzenia całej historii produktu.

 

Inną ważną funkcją w działalności firm spożywczych jest przechowywanie receptur poszczególnych produktów, a także szczegółowych informacji o wchodzących w ich skład surowcach. Na podstawie m.in. tych informacji system może wspomagać proces zapewnienia wystarczającej ilości składników do produkcji poprzez generowanie zamówień do dostawców (uwzględniających stany minimalne w magazynach, zamówienia od klientów i produkcję w toku). To niektóre z podstawowych wymagań, jakie musi spełniać system informatyczny przeznaczony dla branży spożywczej. 

 


 

Wojciech Śledziński

Business Solution Manager IFS Central and Eastern Europe

 

System ERP dla branży spożywczej powinien uwzględniać różne technologie produkcji, w tym przede wszystkim obsługiwać produkcję procesową wsadową opartą na recepturach. Powinien też wspomagać różne strategie organizacji produkcji, zarówno produkcję opartą na zleceniach, jak i powtarzalną, w której zamiast pojedynczych zleceń stosuje się harmonogramy wytwarzania poszczególnych wyrobów określające tempo produkcji w danym okresie. Cechą wspólną produkcji spożywczej, wynikającą zarówno z przedstawianych przez konsumentów potrzeb branży, jak i wymagań legislacyjnych, jest umieszczenie w centrum uwagi spraw bezpieczeństwa i jakości. Obsługa systemów zarządzania jakością, takich jak ISO, HACCP czy branżowe praktyki poprawnego wytwarzania (GMP), w ramach ERP jest ogromnie ważna.

 


 

Paweł Koprowski

menedżer rozwiązań branży spożywczej QAD Polska

 

Branża produktów spożywczych i napojów błyskawicznie zmierza w stronę rynku kształtowanego przez popyt. Do tego odwołuje się koncepcja Demand Driven Supply Network, czyli kierowana popytem sieć dostaw. Idea polega na koncentrowaniu się producentów na konsumenckiej perspektywie postrzegania procesów biznesowych. Wynika to z przekonania, że rozwój firmy produkcyjnej nie będzie wypadkową jedynie cięcia kosztów i konsolidacji rynku.

 

Kolejna istotna kwestia to śledzenie przepływu produktów w całym łańcuchu logistycznym. Śledzenie partii zapewnia spełnienie warunków HACCP dotyczących norm jakości w zakresie bezpieczeństwa produkcji. System informatyczny umożliwia błyskawiczną rejestrację braków lub problemów w zakresie jakości na każdym etapie produkcji.

 

Siłą napędową dla branży przetwórstwa spożywczego są również nowe i innowacyjne produkty. Według ekspertów liczba wprowadzanych na rynek wyrobów wzrosła w Polsce kilkakrotnie w ciągu ostatnich lat. Znaczący odbiorcy, w tym hipermarkety, wymuszają na producentach wprowadzanie nowszych i atrakcyjniejszych produktów. Wpływa to na konieczność sprawnego zarządzania markami i wyrobami.

 

   

Zestawienie wybranych systemów

dla branży spożywczej w Polsce

(w nawiasie podany dostawca systemu)

 


ARIS SmartPath for Food (IDS Scheer)

Prekonfigurowane rozwiązanie oparte na systemie SAP Business Suite przeznaczone dla średniej wielkości przedsiębiorstw z sektora spożywczego. Zakres funkcjonalny poza podstawowymi modułami (rachunkowość finansowa, środki trwałe, wsparcie logistyki, rejestracja, rozliczanie i analiza kosztów) obejmuje obsługę procesów właściwych dla branży spożywczej, takich jak: zarządzanie opakowaniami zwrotnymi, zarządzanie partiami materiałów, obsługa skupów produktów rolnych od rolników, planowanie i zarządzanie transportem, rejestracja i analiza wydań produktów na reprezentację i reklamę. Funkcje można rozbudować o współpracę z systemami obsługującymi duże sieci dystrybucji (np. VanSelling).

Wdrożenia w Polsce: Bahlsen Sweet w Skawinie 


 Food Distribution VerticalSoft (Columbus Polska)

System dla dystrybutorów żywności (w tym produktów rolnych, mięsa i nabiału). Umożliwia odpowiednią kontrolę towaru oraz rzetelne kalkulacje marketingowe i cenowe, zapewniając szybkie przetwarzanie zamówień. Obejmuje takie funkcje jak trasy ciężarówek, zlecenia dla kierowców, coraz bardziej złożone plany marketingowe, obciążenia z tytułu niewłaściwego dostarczenia przesyłek, narosłe sumy, prowizje, lokalizację partii, wymagania związane z wycofaniem produktu, ceny kontraktowe, przewodniki rachunków stałych i kontrolę towaru. 


Food Manufacturing VerticalSoft (Columbus Polska)

System dla przetwórców żywności (żywność gotowa, mięso, nabiał, płody rolne). Automatyzuje operacje finansowe i sprzedażowe, stosunki z klientami, zamówienia, produkcję i magazynowanie, wspomaga kontrolę towaru, zarządzanie magazynem, harmonogramowanie, kontrolę jakości, prowadzi też rozszerzoną lokalizację partii. Upraszcza dodatkowo: formułowanie receptur, kontrolę marki, planowanie inwentarza oraz produkcji, a także kontrolę wersji.


IFS Applications (IFS)

Rozwiązania dla przemysłu spożywczego obejmują m.in.: planowanie popytu, produkcji, łańcuchów dostaw i dystrybucji wyrobów gotowych, produkcję procesową wsadową z obsługą receptur i pełnym udokumentowanym śledzeniem numerów partii, zarządzanie jakością (ISO, HACCP, statystyczna kontrola procesów), zarządzanie sprzedażą i relacjami z klientami (CRM), analizę kosztów produkcji i analizę zarządczą, utrzymanie ruchu i remonty.

Przedsiębiorstwa z branży spożywczej przeważnie produkują na skład, dlatego bardzo istotne jest, aby produkcja była oparta na precyzyjnych prognozach popytu. Wdrażanie systemów planowania, oceny popytu i ewentualnego korygowania prognoz jest obecnie koniecznym standardem. IFS oferuje m.in. prognostyczny moduł IFS Planowanie Popytu, zintegrowany z IFS Applications. Moduł można zasilić dowolnymi danymi pochodzącymi z aplikacji lub innych źródeł zewnętrznych. Prognozy mogą być tworzone wg kilkunastu modeli matematycznych, włącznie z modelem wieloczynnikowym. Można je modyfikować online, bezpośrednio na wykresach lub danych wejściowych, np. przez usuwanie pewnych obserwowanych zakłóceń lub dodawanie czynników, których model nie uwzględnia (związanych z akcjami promocyjnymi lub wydarzeniami, które mogą generować dodatkowy popyt).

Wdrożenia w Polsce: I.D.C. Polonia, Nałęczowianka, Zott Polska


Impuls 5 (BPSC, ZETO w Poznaniu)

System w wersji dla branży spożywczej umożliwia zarządzanie specyficznym typem produkcji – przepływami materiałowymi. Umożliwia łatwą i szybką rejestrację przepływu materiałowego w oparciu o dane pobierane z systemów wagowych oraz integrację z innymi urządzeniami w procesie produkcji, takimi jak: urządzenia etykietujące, terminale, skanery kodów kreskowych i drukarki. Zapewnia wspomaganie systemu jakości HACCP, analizę ścieżki produktu (traceability), oszacowanie kosztu wytworzenia produktu i szybkie reagowanie na zmiany cen surowców lub technologii wytwarzania.

Wdrożenia w Polsce: Salus, Osmofrost, Sokpol, Nomax, Morliny, ZPM Duda, ZPM Henryk Kania, ZM Mysław, ZM Tarczyński


Infor ERP System21 (Infor Global Solutions Polska)

System ERP do zarządzania m.in. produkcją i dystrybucją. Kilkanaście modułów do zarządzania produkcją (stworzonych zgodnie ze standardem MRP II) obsługuje: planowanie ogólne, potrzeb materiałowych i zdolności produkcyjnych, a także bazę danych produkcyjnych i sterowanie produkcją. Elastyczny pakiet kontroluje produkcję według harmonogramów i zleceń produktów o wielu wariantach i stopniach złożenia, a także masową produkcję prostych wyrobów. Możliwe jest normowanie, planowanie i kontrola produktów ubocznych i odpadów oraz pełna kalkulacja kosztów normatywnych, rzeczywistych i robót w toku.

Moduły do wspomagania logistyki i dystrybucji usprawniają proces zaopatrzenia (optymalizacja strategii uzupełniania zapasów, prognozowanie popytu i planowanie potrzeb dystrybucyjnych, analiza porównawcza ofert różnych dostawców), poprawiają wydajność procesu sprzedaży (sprzedaż na podstawie bieżących zamówień i długoterminowych kontraktów, analiza sprzedaży, telefoniczne przyjmowanie zamówień, obsługa zwrotów i reklamacji). Firma oferuje również moduły wspomagające dystrybucję, planowanie transportu, zarządzanie serwisem sprzedawanych urządzeń lub wyposażenia pomocniczego.

Wdrożenia w Polsce: Sokołów, Mieszko


iScala 2.3 (Epicor)

System usprawnia obsługę partii magazynowych na wysokim poziomie szczegółowości. Traceability umożliwia śledzenie i monitorowanie partii surowców od ich zakupu przez procesy magazynowania i użycia w produkcji wyrobu gotowego po sprzedaż, a więc: od przyjęcia do wydania partie magazynowe są pod stałą kontrolą. Ważna jest też wielomagazynowość z zarządzaniem miejscami składowania. System zapewnia też zakładanie i obliczanie m.in. procentu strat powstałych w poszczególnych fazach produkcji, które są przez niego monitorowane.

Moduł Information Worker zapewnia integrację z systemem MS Vista. Moduł iScala Automation Tool symuluje pracę użytkownika (można zautomatyzować powtarzające się wieloseryjne czynności). Moduł iScala Collect oferuje pełne rozwiązanie sprzętowo-aplikacyjne do zarządzania magazynem, kodami kreskowymi, systemami RFID. Mocny akcent położono na bezpieczeństwo i kontrolę – wzbogacone funkcje umożliwiają przedsiębiorstwom koncentrowanie się bezpośrednio na sprawach związanych z nadzorem korporacyjnym, regulacjami SOX, centralizacją i globalnymi wdrożeniami.

iScala 2.3 zawiera również zestawy funkcji dla konkretnych branż (tzw. Value Packs). Zwiększono również wydajność funkcji związanych z produkcją i współpracą z kooperantami w łańcuchu dostaw oraz z zarządzaniem czasem realizacji (Lead Time Management, LTM), w których użytkownicy mogą definiować własne etapy. Moduł do obsługi pobrań magazynowych umożliwia konsolidację działania magazynów i udostępnia jeden wspólny interfejs dla pracowników magazynów.

Wdrożenia w Polsce: Orkla Foods (zakłady Kotlin, Superfish oraz Elbro)


Lawson M3 Food & Beverage (Lawson Software Polska)

Rozwiązanie stworzone z myślą o sprostaniu szczególnym potrzebom klientów z branży spożywczej. Można je rozbudowywać i zmieniać wraz z rozwojem przedsiębiorstwa. Upraszcza złożone procesy, przewiduje oczekiwania klientów i zapewnia firmie korzyści zarówno w bliskiej, jak i dalszej perspektywie rozwoju. Umożliwia: poprawę współdziałania w zakresie prognozowania i planowania popytu, skuteczne planowanie promocji i monitorowanie ich wyników, przetwarzanie informacji o dużej liczbie produktów zamawianych przez klientów, produkcję procesową na skład (make-to-stock), aktywne planowanie potrzeb materiałowych i mocy produkcyjnych, wydajne planowanie zaopatrzenia, zarządzanie magazynami z obsługą okresów przydatności, dystrybucję powtarzalną i niepowtarzalną według tras, zarządzanie paletami i kontenerami zwrotnymi, restrykcyjne przestrzeganie przepisów dotyczących jakości, śledzenie działań zachodzących na całej długości łańcucha dostaw.

Wdrożenia w Polsce: Brasco, PPF Akwawit, Wilbo, Zielona Budka, Zakłady Tłuszczowe Kruszwica, KSW Polmos Wrocław, Zakłady Przemysłu Tłuszczowego w Warszawie, Trouw Nutrition Polska


Logotec DDM9000 Web Edition (Logotec Enterprise)

System zarządzania dokumentami i przepływem informacji (DDM). Obsługuje centralną bazę dokumentów, zapewniając szybki dostęp do wszystkich dokumentów zarejestrowanych w systemie. Usprawnia dystrybucję i dekretację dokumentów, kontroluje drogę ich obiegu. Zapewnia przepływ informacji zarówno wewnątrz firmy, jak i między firmą a jej otoczeniem. Archiwizuje i zarządza informacją w dowolnej postaci: list, faks, telefon, e-mail, notatka ze spotkania. Sposób rejestrowania i przesyłania korespondencji (bez względu na jej rodzaj) zapewnia kontrolę jej obiegu (Workflow) oraz odtwarzanie i analizę historii zdarzeń.

Wdrożenia w Polsce: Ciechanowskie Zakłady Drobiarskie Cedrob


Microsoft Dynamics AX, InForum Business Intelligence (Centrum Komputerowe ZETO)

Rozwiązanie do obsługi zaawansowanej logistyki i dystrybucji oraz dla firm o rozbudowanej, rozproszonej sieci sprzedaży detalicznej. Magazyny z obsługą lokalizacji, w tym wysokiego składowania (WMS), zarządzane za pomocą terminali radiowych usprawniają realizację zamówień i zmniejszają kapitał zamrożony w zapasach. System może spowodować ograniczenie strat związanych z terminami przydatności oraz uszkodzeniami towaru na paletach, przy elastycznej realizacji zamówień z magazynu centralnego. Uzupełnieniem rozwiązania klasy ERP jest produkt InForum klasy BI, stosowany w obszarze zarządzania finansowego (w planowaniu i budżetowaniu, controllingu finansowym oraz zarządzaniu kosztami) i zaawansowanej wielowymiarowej analizie.

Wdrożenia w Polsce: Rolnicza Spółdzielnia Mleczarska Rolmlecz z Radomia, Związek Kupców i Producentów Lewiatan’94 Holding


NND Integrum (TKomp)

Modułowe oprogramowanie NND Integruj zapewnia nadzorowanie i obieg dokumentów organizacyjnych oraz zapisów, m.in. dokumentacji systemów: ISO 9000, ISO 14000, PN 18000, HACCP (moduł NND 9000), mapowanie procesów występujących w przedsiębiorstwie (z monitorowaniem wskaźników oraz mierników, NND Process), zarządzanie audytem wewnętrznym (NND Audit), zarządzanie reklamacjami, niezgodnościami, działaniami korygującymi, zapobiegawczymi, definiowanie obiegów informacji związanych z tym zakresem (NND Claims), ewidencję i nadzorowanie narzędzi kontrolno-pomiarowych z możliwością odnotowywania kolejnych wyników sprawdzania wewnętrznego, przypominaniem o legalizacjach, wzorcowniach oraz innych formach nadzoru (NND Tools Measurement).

Wdrożenia w Polsce: Sokołów, Telepizza, Alpex Belsk Duży, grupa kapitałowa Jutrzenka, Goplana, Kaliszanka, KOUDIJS Pasze Łęczyca, Wytwórnia Wód Mineralnych Jurajska w Myszkowie, Zakład Przetwórstwa Mięsa Peklimar Unienino k. Płocka


ORDINO 2.0 (TOT.NET)

Internetowy system polecany przedsiębiorstwom, które dążą do usprawnienia zarządzania wewnętrznymi procesami, szybszego przekazywania różnego typu dokumentów między pracownikami firmy, jak również elektronicznej kontroli przepływu zadań i dokumentów w przedsiębiorstwie. Umożliwia zarządzanie m.in. reklamacjami od klientów i dostawców, fakturami, zamówieniami, delegacjami oraz dowolnymi innymi dokumentami.


ProTrace (TOT.NET)

System automatycznej identyfikacji danych – mobilne oprogramowanie polecane tam, gdzie istotne jest gromadzenie bezbłędnych i aktualnych danych o historii procesów produkcyjnych i wykonanych operacji magazynowych. W oparciu o identyfikację za pomocą kodów kreskowych i przenośnych terminali działających w sieci radiowej rejestruje, przesyła i waliduje z systemem klasy MRP II/ERP niezbędne dane, dotychczas zapisywane ręcznie. Aktualne są zarówno stany magazynowe, jak i wszystkie informacje dotyczące zagadnień genealogii wyrobów gotowych. Dzięki szerokim możliwościom analitycznym system zapewnia eliminację drogiego w utrzymaniu archiwum dokumentacji papierowej oraz ręcznego przeszukiwania dokumentów.


QAD Enterprise Appllications 2007 (QAD)

Rozwiązanie zapewnia m.in. usprawnienie procesu zamówień, prognozowania i planowania produkcji oraz obsługi klientów. Umożliwia zarządzanie zapasami przez dostawcę, samoobsługę, zarządzanie zamówieniami, synchronizację danych o produkcie, elektroniczną wymianę danych.

Kluczowym elementem w branży przetwórstwa spożywczego jest śledzenie przepływu produktów w całym łańcuchu logistycznym. Rozwiązanie zapewnia pełną analizę historii przepływu, począwszy od procesu produkcji przez inwentaryzację po wysyłkę towaru. Funkcja śledzenia partii/serii dostarcza szczegółowe informacje o produktach. Zapewnia możliwość raportowania na poziomie operacyjnym, kiedy zasoby są konsumowane czy produkowane, oraz na poziomie strategicznym z wykorzystaniem modułu BI. Śledzenie partii umożliwia spełnienie warunków HACCP dotyczące norm jakości w zakresie bezpieczeństwa produkcji. System zapewnia błyskawiczną rejestrację braków lub problemów w zakresie jakości na każdym etapie produkcji. Sprawny proces produkcji uzupełnia system kodów kreskowych.

Wdrożenia w Polsce: Zakłady Mięsne Dobrowolscy, Browar Belgia


Reflex 3000 (Reflex Systems)

Usprawnia działanie każdego procesu przedsiębiorstwa. Składa się z ponad 70 modułów, które mogą pracować niemal w każdym segmencie branży spożywczej. Szczególnie doceniany w segmencie produktów świeżych (z krótkim terminem przydatności do spożycia), w tym w segmentach: drobiarskim, mięsnym, rybnym, owocowo-warzywnym, piekarniczym, w hurtowniach spożywczych, hotelach, restauracjach, firmach cateringowych oraz u producentów i dystrybutorów dań gotowych do spożycia.


Xpertis (Macrologic)

System umożliwiający rozliczanie dopłat oraz akcyzy, zarządzanie opakowaniami zwrotnymi, prowadzenie zrównoważonej gospodarki magazynowej, zarządzanie jakością (HACCP), kontrolę pochodzenia surowców, kontrolę partii, obsługę kodów kreskowych, elektroniczny obieg dokumentów, zarządzanie produkcją (przygotowanie, wyznaczanie kosztów, ustalanie terminarza), zarządzanie recepturami, e-faktury, planowanie zakupu surowców do produkcji, tworzenie budżetu dla każdego procesu, analizy sezonowości, budowanie i utrzymanie bazy informacji o klientach oraz analizę klientów, konstruowanie programów lojalnościowych, zarządzanie cenami i rabatami.

Wdrożenia w Polsce: Bellako, Zakłady Przemysłu Cukierniczego Bałtyk


 

Autor: Tomasz Kurzacz, MSI Polska